تأثیر اعتبار حسابرسی در جذب کمک‌های بلاعوض در مؤسسات غیرانتفاعی (شهرداری‌ها)

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 استادیار و حسابدار رسمی- عضو هیات علمی دانشگاه آزاد اسلامی واحد کرج (مسئول مکاتبات)

2 دانشجو کارشناسی ارشد حسابداری- دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تحقیقات

چکیده

آگاهی از قابل اعتماد بودن اطلاعات مالی به دلایل مختلفی از جمله تضاد منافع، پیچیدگی رویدادهای اقتصادی و .. از اهمیت ویژه ای برخوردار است. از طرف دیگر سقوط همراه با تقلب در شرکت های بزرگی همچون انرون و تایکو موجب شد تا مسئله استفاده از خدمات حسابرسان مستقل و نظارت دقیق و توجه به کیفیت گزارشهای حسابرسی، مورد توجه جدی قرار گیرد.
به منظور تعیین کیفیت حسابرسی پژوهش های متعددی انجام شد تا هم درک بهتری از این مفهوم به دست آید و هم رابطه بین کیفیت حسابرسی با سایر متغیرها مشخص شود. یکی از اولین پژوهش ها در این زمینه را دی آنجلو در سال 1981به عمل آورد. او در بررسی های خود به این نتیجه رسید بین کیفیت حسابرسی و اعتبار موسسه حسابرسی (موسسات حسابرسی 8 بزرگ و موسسات غیر 8 بزرگ[i]) رابطه مثبت وجود دارد. بدین ترتیب که کیفیت گزارشهای موسسه های حسابرسی بزرگ نسبت به موسسه های کوچک و موسسه های غیر متنوع و تخصص گرا نسبت به موسسه های متنوع بیشتر است. همچنین شواهد دیگری در کشور ایران نیز نشان می دهد، بین اندازه حسابرس( اعتبار موسسه حسابرسی) و کیفیت حسابرسی رابطه ی معناداری وجود دارد. در تحقیق حاضر، ارتباط بین ارزش کمک های بلاعوض یا بودجه های دریافتی در موسسات غیرانتفاعی(شهرداری ها) و کیفیت حسابرسان به کار گرفته شده توسط همان موسسات غیر انتفاعی بررسی می شود. عوامل اصلی و موثر بر کیفیت و اعتبار گزارش حسابرسی نیز تنوع صاحبکار، شهرت و اندازه موسسات حسابرسی به لحاظ سطح درآمد در نظر گرفته شده است. به همین منظور میزان کمک های بلاعوض در موسسات غیر انتفاعی در مناطق بیست و دوگانه شهرداری تهران، سازمان ها و معاونت های ذی ربط اندازه گیری و ارتباط آن با کیفیت حسابرسی مورد بررسی و آزمون قرار گرفته است. روش تحقیق مورد استفاده، آزمون رگرسیون کلاسیک می باشد و تحلیل های آماری صورت گرفته در این پژوهش مبین رابطه معنادار و مستقیم کیفیت حسابرسی و کمکهای بلاعوض یا بودجه دریافتی در موسسات غیر انتفاعی مورد مطالعه است.



1- روند تاریخی ادغام موسسات بزرگ دنیا از8 به 6 و سپس به 5 و نهایتا به 4 موسسه :
هشت موسسه حسابرسی بزرگ در دنیا تا سال 1989مشتمل به موسسات ذیل بود:
1-آرتورآندرسن 2-کوپرز ولیبواند 3-آرتور یانگ 4-ارنست و وینی 5- کی پی ام جی (با ادغام موسسات حسابرسی گروه کی ام جی و پیت مارویک ایجاد شد) 6- هسکینز وسل (با ادغام موسسات حسابرسی و دیلونت،سل، وهسکینز ایجاد شد )7-پرایس واتر هاوس 8- توس راس
در سال 1989 از یک سو با ادغام آرتور یانگ و ارنست و وینی و از طرف دیگر با ادغام توش راس و دیلویت 6موسسه بزرگ حسابرسی شکل گرفت . در سال 1998 با ادغام پرایس واتر هاوس با کوپرز ولیبراند به 5 موسسه حسابرس بزرگ تبدیل شدند. با انحلال موسسه حسابرسی آرتورآندرسن در سال 2002 پس از رسوایی حسابرسی شرکت آنرون ،در وضعیت فعلی چهار موسسه بزرگ دنیا عبارتند از :

 1- ارنست و یانگ 2- کی پی ام جی 3- پرایس واتر هاوس کوپرز 4- دیلویت توش توماتسو به اختصار به این موسسات بزرگ و در مقابل به سایر موسسات حسابرسی غیر بزرگ گفته می شود .

 

کلیدواژه‌ها


عنوان مقاله [English]

The effect of audit credibility in attracting grants in non-profit organizations and municipalities

نویسندگان [English]

  • Maryam Salahinejad 1
  • Shahrzad Saadat 2
1
2
چکیده [English]

The purpose of this article is to investigate the effect of audit credibility in attracting grants in non-profit organization and municipalities. Finding show that, there is meaningful between audit quality & non-government profit municipalities budget.

کلیدواژه‌ها [English]

  • Auditing quality
  • Audit size
  • Expert Audit
  • Received Budget
  • Municipalities